Tijdens de eindejaarsperiode is onze toonzaal gesloten van 25 december t.e.m. 2 januari.

Inbouw keukentoestellen kopen? Dit moet je weten!

miele kookplaat vlakbouw

| Delen via: 

Wil je jouw bestaande keuken renoveren? Of ga je net voor een volledig nieuwe keuken? Met deze praktische gids loodsen we je doorheen het keuzeproces van inbouw keukentoestellen. Daarbij focussen we op de meest courante keukenapparatuur: een stoomoven of oven, koelkast, vaatwasser, dampkap, kookplaat en microgolfoven. Wat zijn de aandachtspunten? En welke nuttige functies moeten zeker aanwezig zijn? Weg eindeloze keuzestress, jij weet vanaf nu waar je op moet letten!

In 7 stappen naar de juiste inbouwapparatuur voor jouw keuken

Welke keukentoestellen je ook wil kopen, er zijn steeds enkele zaken om rekening mee te houden. Wat die aandachtspunten precies zijn, leggen we hieronder gedetailleerd uit. Zo vind jij in slechts 7 stappen jouw perfecte keukenapparaten.

Stap 1: Welke functies wil je op jouw keukentoestel?

Ben jij eerder een klassieke kok(kin) of net een culinaire avonturier? Welke functies je keukentoestel moet hebben, hangt af van jouw favoriete kookstijl of hoe je van plan bent te gaan koken. Ben je nieuwsgierig naar nieuwe kooktechnieken zoals stoomkoken? Dan is een combi-toestel een fantastische optie. Daarmee maak je zowel klassieke bereidingen als stoomgerechten. Of waarom zelfs geen combinatie van beide? Ideaal voor lekkere vleesbereidingen!

Stap 2: Welk verbruik heeft het keukentoestel?

Door de stijgende energieprijzen de laatste jaren is deze vraag relevanter dan ooit. Gelukkig kan je het energieverbruik van keukenapparaten eenvoudig vergelijken op basis van hun energielabel of de jaarlijkse kWh die veel merken aangeven.

En om het je nog makkelijker te maken hebben we voor jou een ‘groene’ lijst samengesteld met inbouwtoestellen van onze vertrouwde leveranciers; Siemens en Miele. Zo kan je als klant meteen onze duurzame selectie zien van inbouwtoestellen per categorie, waarbij we rekening houden met energieverbruik, comfort en functies. Ontdek daarover meer in ons blogartikel over duurzaamheid!

Stap 3: Wat zijn de garantievoorwaarden?

Ook niet onbelangrijk om te weten: welke garantie krijg je op je keukentoestellen?

Voor interieurbouwers hebben enkele merken een speciaal assortiment met verbeterde garantievoorwaarden. Bovendien bieden veel merken de mogelijkheid om optioneel een verlengde garantie aan te vragen.

Stap 4: Hoe wil je het keukentoestel bedienen?

Draaien of toch liever duwen? Bij een oven, microgolfoven of kookplaat is er vaak keuze uit ‘touch’-bediening waarbij schermen in verschillende groottes aangeboden worden. Zo kan je de bediening voor jezelf makkelijker en overzichtelijker maken. Liever toch nog een draaiknop? Ook dat kan! Al zien we dat het aanbod in draaiknoppen elk jaar een beetje beperkter wordt.

Stap 5: Hoe zit dat met de service na verkoop?

Hoewel je met je hoofd misschien nog bij het kopen van je keukenapparatuur zit, denk je toch best al even na over later.

Heeft het toestelmerk een team van eigen techniekers op de baan voor eventuele service-interventies? Sommige (prijsvoordelige) merken hebben dat namelijk niet in Vlaanderen. Dat maakt de service achteraf een stuk omslachtiger & vaak ook duurder.

Stap 6: Passen jouw toestellen qua design binnen het beoogde keukenontwerp?

Het oog wil ook wat… Zeker bij een nieuwe keuken of keukenrenovatie! Passen de kleur en stijl bij het totaalplaatje? Zo kan een Falcon fornuis een absolute droom in een landelijk of industrieel interieur zijn en soms een mismatch in een strakke, moderne omgeving. Let daarom bij je aankoop van inbouw keukentoestellen ook op het design van de apparaten.

Stap 7: Wat is de hoogtepositie van de toestellen?

Niet alleen vermijd je rug- of nekpijn, het is ook nog eens een stuk veiliger wanneer je de juiste hoogte hebt gekozen voor de bediening van je inbouwtoestellen. De ideale hoogte verschilt van persoon tot persoon. Net als de hoogte van je keramisch of granieten werkblad. Dat zijn eveneens belangrijke keuzes om te nemen bij het ontwerpen van je keuken. We helpen je hiermee graag verder in onze showroom.

Tip: plaats je oven niet te hoog (100 tot 145 cm bovenzijde toestel) zodat je er pakweg hete ovenschotels veilig kan uitnemen. Hetzelfde geldt voor je microgolfoven. Maar nogmaals: de exacte maten zijn steeds af te stemmen op jou als gebruiker.

Nog meer specifieke tips bij elk type keukentoestel

Keuken met werkblad in keramiek in marmer look

Zo, jij bent alvast op de hoogte van de 7 belangrijkste aandachtspunten bij de aankoop van je keukentoestellen. Al is het ene apparaat natuurlijk het andere niet. Daarom gaan we hieronder nog dieper in op de aandachtspunten per type inbouw keukentoestel.

Tips voor een oven of stoomoven

Welke ovencapaciteit wil je? Afhankelijk van je antwoord zal je bijvoorbeeld een 45 cm hoge inbouwoven of een 60 cm hoge inbouwoven kiezen. Dat zijn de twee meest courante standaardmaten.

Fan van bakken, minder van schrobben? Begrijpelijk! Daarom adviseren we je graag over de verschillende reinigingsprogramma’s voor je oven. Zo blijf jij niet met die hardnekkige resten in je ovenkuip zitten.

Tips voor een microgolfoven

To grill or not to grill, that’s the question! Of tenminste, dat is een van de vragen die je je stelt als je een microgolfoven wil kopen. Controleer als je wil grillen zeker of er een grillfunctie voorzien is voor jouw magnetron.

Tips voor een kookplaat

Een bredere kookplaat (80 tot 90 cm) is de sleutel naar meer kookcomfort. De extra ruimte voor potten en pannen maakt koken meteen een stuk makkelijker.

Qua montage kan je kiezen voor vlakbouw of opbouw. Door je kookplaat te laten verzinken in je stenen werkblad, creëer je één egale oppervlakte zonder de typische randjes van de kookplaat. Zo krijgt je keuken een strakke, moderne uitstraling.

Als je zowel de kookplaat als de dampkap van hetzelfde merk koopt, heb je vaak de mogelijkheid om ze te koppelen. De dampkap bedienen vanaf je kookplaat? Check! Dankzij de opkomst van plafonddampkappen wordt deze functie steeds populairder in hedendaagse keukens.

Kook je vaak met grote potten of pannen? Dan zijn flexibele kookzones een interessante oplossing! Daarmee kan je meerdere kookzones aan elkaar koppelen, zodat je jouw grote potten en pannen gelijktijdig kan opwarmen. Het bereiden van uitgebreide maaltijden gebeurde nog nooit zo efficiënt.

Tips voor een dampkap

Is de afstand tussen je kookplaat en de dampkap binnen de aanbevolen range van de producent? Dat is een belangrijk punt dat vaak terugkomt tijdens een ontwerpgesprek.

Daarna is het tijd om de ventilatie te bekijken: werk je met een afzuigsysteem dat rechtstreeks naar buiten gaat (vaak gebruikt bij renovaties) of met een recirculatiesysteem? Dat laatste is populair bij nieuwbouw, maar niet altijd geschikt bij een keukenrenovatie. Gelukkig zijn er meerdere oplossingen mogelijk, o.a. van ventilatiespecialist Renson, om alsnog ventilatie te voorzien in de ruimte.

Extra tip: kijk ook even naar de levensduur van je recirculatiefilter en hoe die vervangen kan worden. Als particulier kan je bij veel merken rechtstreeks via de webshop kopen. Dat bezorgt je alvast veel kopzorgen in de toekomst!

En hoe zit het ten slotte met de vetfilter? Het aantal lagen bepaalt namelijk hoe efficiënt je dampkap is in vetabsorptie. Miele biedt bijvoorbeeld een vetfilter met tien lagen. Zo zeg je definitief vaarwel tegen vet.

Tips voor een koelkast

Een inbouwfrigo kies je volgens de hoogtemaat (102, 122, 140, 178 cm …). Let daarbij ook op dat je die binnen ooghoogte plaatst. Zo heb je direct overzicht wat er allemaal in je koelkast zit.

Van heerlijk verkoelende ijsjes op een warme zomerdag tot ijsblokjes voor je cocktails, een diepvriesvak heeft heel wat voordelen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een combi koelkast-diepvries waarbij je twee of drie volwaardige diepvriesladen hebt, maar wel minder koelkastruimte.

Fan van veel groenten en fruit? De zogenaamde ‘fresh’ lades onderaan de koelkast zijn ontzettend handig. Bovendien kan je bij sommige koelkasten zelfs kiezen om de luchtvochtigheid voor groenten en fruit apart te regelen.

Tips voor een vaatwasmachine

De twee standaardhoogtes voor inbouwvaatwasmachines zijn bij de meeste merken 82 of 86 cm. Bij 86 cm spreekt men ook wel over het XL-model. Kies je hoogte op basis van bijvoorbeeld de uitvoering van je greeplijst of de hoogte van je werkblad.

Ook de decibels zijn het bekijken waard. Hoe minder decibels, hoe minder lawaaihinder. Een punt dat zeker aandacht verdient gezien we meer en meer één leefruimte hebben in plaats van een aparte keuken.

Wil je naast je oren ook je rug wat rust gunnen? Kies dan voor een inbouwvaatwasmachine op hoogte. Kijk of je vaatwasmachine ergens op een geschikte plaats in een kolomkast kan ingewerkt worden (het liefst in de buurt van een stuk werkblad). Je rug zal je dankbaar zijn.

En nog een specifieke vaatwasser-tip? De ‘auto-open’ functie. Daarbij opent de deur van de vaatwasmachine zich na de spoelcyclus automatisch, waardoor de eerste damp en het vocht al gelost worden. Het resultaat: minder zelf nog moeten afdrogen. Ontzettend handig als je het ons vraagt!

 

Hopelijk heb je één of zelfs meerdere nieuwe inzichten opgedaan uit onze praktische gids voor de aankoop van inbouw keukentoestellen. Als dat zo is, hebben wij alvast ons doel bereikt!

Heb je nog vragen of wil je graag uitgebreider, persoonlijk advies? We staan altijd voor je klaar! Maak gerust een afspraak in onze showroom.

Vertel ons je plannen!

Geen idee waar te beginnen? Of ben je net helemaal voorbereid? We helpen je hoe dan ook graag op weg.

ACK - vertel ons je plannen

Laat je inspireren

Vul onderstaand formulier in en download ons lookbook (PDF).

Door dit formulier te verzenden ga je akkoord met ons privacybeleid.